KAPAT

Perçin Makinası

Perçin Makinası

Perçin Makinası

Perçin Makinası. Perçin en temel anlatım ile 2 ya da daha fazla parçayı birbirine bağlamak için kullanılan bir bağlantı elemanı olarak tanımlayabiliriz. Perçin, sökülemez bağlantılar yapar. Yani perçin kullanılan bağlantıların cıvata, saplama ve somun ile yapılan bağlantılardan farkı budur. Cıvata ve somun ile yapılan bağlantılar sonradan sökülebilirler. Özellikle çekme ve kesme gerilmelerine karşı dayanıklıdırlar.

Bağlantı yapılmadan önce, bağlantı yapılacak yere bir delik delinir. Bu delik içerisine perçin konur. Perçin, perçinleme tabancasına da konarak delik içerisine yerleştirilir. Daha sonra bir kaç sıkma hareketi ile yerine oturtulmuş kalıcı bir bağlantı elde edilir.Perçin Makinası

Perçin Makinası Kullanım Alanları Nerelerdir ?

Kaynak, civata, saplama ve somun bağlantıları günümüzdeki kadar gelişmediği dönemde bir çok metal yapıda birleştirme amaçlı olarak kullanılmıştır. Bu metal yapılar, heykeller, çelik konstrüksiyonlar ve köprülerdi.

Örnek olarak Fransa’nın Paris kentinde bulunan Eyfel Kulesinde parçaların birleştirilmesi için kaynak yerine perçinler kullanılmıştır. Toplam adet 2,500.000 parçanın üzerindeydi.

Günümüzde hala ayakta duran metal köprülerde kullanılmaktadır. Örnek olarak Golden Gate Köprüsünde kullanılmıştır. Ayrıca, hafifliğin çok önemli olduğu havacılık sektöründe bol miktarda kullanılmaktadır. Günümüz uçaklarında bile perçinleme işlemi ile montaj yapılmaktadır.

II.Dünya Savaşındaki bazı tanklarda perçinleme işlemi kullanılmıştır. Her ne kadar bu işlemin yanlış olduğu sonradan anlaşıldıysa da, bazı ülkeler bu yönteme devam etmişlerdir. Bunun temel nedeni, kaynak işleminin zor olması ve o dönemde yeni yeni kendine sanayide yer bulmasıdır.

Son olarak, çok yaygın kullanılan ama bir çok kişinin farkına bile varmadığı ” Jean ” lerde yani kotlarda kullanılmaktadır. Kotların düğmeleri yine çoğunlukla perçinleme işlemi ile kumaşa sabitlenmektedir.

Perçin Makinası Birleştirme Tarzı İncelemesi

Perçin makinası ya da tabancası ile deliğe yerleştirilen parçanın kuyruk kısmı kendi çapının yaklaşık 1.5 katı kadar genişler ve deliğe oturur. Makina geriye çekilirken, parçanın uç kısmı da genişleyerek düzleşir. Diğer bir deyişle, parçanın kuyruk – uç kısmı da baş kısmı gibi davranır. Böylece her iki taraftan da sıkıştırılmış bir bağlantı oluşturulmuş olur.

İLETİŞİM

0 850 446 0660

[email protected]

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yardım Al
Yetkili Çevrimiçi
ENTELEKOM Chat
Merhaba; Nejla Ben, Perçin Makinası ile ilgili Yardıma ihtiyacınız var mı?